kullanici arastirmasi

Kullanılabilirlik Testi Sonuçlarının Raporlanması:


raporlama

Bir kullanılabilirlik testinin sonuçlarını raporlarken, öncelikli olarak zorluk derecesine göre birbirinden ayrılan bulgu ve tavsiyelere odaklanmanız gerekmektedir. Yöntemin tanımlanabilir olması için raporunuza test planından uygun bilgileri de dahil ederek yeteri kadar detay sunmanız gerekir.

Kullanılabilirlik Testinin Yönetilmesi:

kullanilabilirlik testi

Testinizi planlayıp katılımcıları seçtikten sonra, testi başlatmak için hazırlanmanız gerekir. Bunun için; hangi moderasyon tekniğinin testiniz için uygun olduğuna karar vermeniz, çalışma alanı ve ekipmanınızı hazırlamanız ve gerçek katılımcılarla yapılan test öncesinde, bir pilot test uygulaması yapmış olmanız gerekmektedir.


Kullanılabilirlik Testi Katılımcılarının Toplanması:

katilimcilar

Kullanılabilirlik testi için site kullanıcılarınızla benzer özelliklerde katılımcılar bulmanız hayati önem taşır. Site ya da ürününüze bağlı olarak farklı potansiyel kullanıcı gruplarını bir araya getirebilirsiniz. Tüm bu grupların temsilcilerini de işin içine dahil etmeye çalışın. Görev bazlı bilgi ve fonksiyonelliğe odaklanmak istiyorsanız, ideal olan; testi her bir grupla ayrı olarak gerçekleştirmektir.


Kullanılabilirlik Testinin Planlanması:

planlama

Kullanılabilirlik testinin her evresindeki ilk adımlardan biri, test için bir plan geliştirmektir.


Kullanılabilirlik Testi:

kullanilabilirlik testi

Kullanılabilirlik testi; bir ürün ya da hizmetin, temsili kullanıcılar ile test edilerek ölçümlenmesini ifade etmektedir.


İlk Tıklama Testi:

first click testing

İlk tıklama testi; katılımcının, planlanan görevi tamamlamak için arayüzde ilk olarak tıkladığı şeyi ifade etmektedir. İlk tıklama testi; çalışan bir web sitesi, bir prototip ya da wireframe üzerinde uygulanabilir.


Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği:

sistem kullanilabilirlik

Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği (SUS); kullanılabilirliği ölçmek için faydalanılan “basit ve özensiz” ama güvenilir bir araçtır. SUS; katılımcıların ‘kesinlikle katılıyorum’ seçeneğinden ‘kesinlikle katılmıyorum’ seçeneğine kadar dereceli olarak 5 farklı yanıttan oluşan, 10 soruluk bir anketten oluşmaktadır. 1986 yılında John Brooke tarafından oluşturulan SUS; yazılım, donanım, mobil cihazlar, web siteleri ve uygulamalar gibi çeşitli pek çok ürün ve hizmetler üzerinde ölçümleme yapmanızı sağlamaktadır.


İçerik Mülakatı:

icerik mulakati

Bu mülakatlar süresince araştırmacılar; kullanıcıları, bir laboratuvar ortamının aksine kendi doğal ortamlarında çalışırken gözlemleyip dinlemektedirler. Bunun bir sonucu olarak içerik mülakatları, daha doğal ve gerçekçi olmaya meyillidir.


Focus (Odak) Gruplar:

focus group

Focus grup, genellikle 5-10 kişiden oluşan katılımcıların yönetildiği görüşmelerdir. Hedef grup çalışması vasıtasıyla; kullanıcı davranışlarını, inançlarını, isteklerini ve konseptlere olan tepkilerini öğrenme fırsatını bulursunuz.


Bireysel Mülakatlar:

bireysel mulakat

Bireysel mülakat; tek bir kullanıcı ile, 30 dakika ile 1 saat arasında birebir yapılan görüşmeyi ifade etmektedir. Bireysel mülakatlar sayesinde, sitenize gelen kullanıcıların davranış, inanç, istek ve deneyimleri hakkında daha derin ve kapsamlı bilgilere sahip olabilirsiniz.


Karakterler (Persona):

persona

Personanın amacı, anahtar hedef kitle segmentinizi temsil eden, güvenilir ve gerçek karakterler yaratmaktır.


Çevrim içi Anketler:

online anket

Çevrim içi anket; hedef kitlenizin genellikle internet üzerinden doldurdukları bir form niteliğinde, yapılandırılmış sorulardan oluşmaktadır. Çevrim içi anketlerin formatı ve uzunluğu çeşitlilik göstermektedir.


Senaryolar:

senaryo

Senaryolar; belirli bir kullanıcı ya da kullanıcı grubunun, sitenize gelmelerinin arkasında yatan sebepleri gösteren hikaye ve içeriklerdir. Senaryolar vasıtasıyla ulaşılması gereken hedefler ve sorular tanımlanmakta, bazen de kullanıcıların site içerisinde bu hedeflere nasıl ulaşabileceklerini belirlemektedir.


Görev Analizi:

gorev analizi

Görev analizi; sıradan kullanıcıların, planlanan hedeflere ulaşmak ve görevlerini tamamlamak için nasıl bir yol izlediklerini gözlemleyerek, detaylarıyla anlamaya dayalı bir öğrenme sürecidir. Görev analizleri, web siteniz ya da uygulamanızın desteklemesi gereken görevleri tanımlamanıza, aynı zamanda sitenizin navigasyonunu düzeltmenize veya yeniden tanımlamanıza ya da uygun içerik konusunu belirlemenize yardımcı olmaktadır.

Write a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir