arayuz tasarimi

Kullanıcı Arayüzü Tasarımı; kullanıcı aksiyonlarını öngörerek, arayüzün erişilebilir ve anlaşılabilir basitlikte öğelerden oluşmasına ve kullanıcı eylemlerini kolaylaştırmaya odaklanmaktadır. Kullanıcı Arayüzü (UI:User Interface); etkileşim tasarımı, görsel tasarım ve bilgi mimarisi konseptlerini bir araya getirmektedir.

Arayüz Elementlerinin Seçimi:

Kullanıcılar, belirli arayüz elementlerine aşinadır. Bu nedenle onlar için tasarladığınız arayüzde öngörülebilir ve tutarlı olmaya çalışmanız; görev tamamlama, etkin olma ve memnuniyet anlamında başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.

Arayüz elementleri aşağıdakileri kapsamakla birlikte bunlarla sınırlı değildir:

  • GİRİŞ KONTROLLERİ: Butonlar, yazı alanları, onay kutucukları, radyo butonları, açılır listeler, liste kutucukları, değişim butonları, tarih alanı
  • NAVİGASYONEL BİLEŞENLER: Sayfa işaret yolları, slider, arama alanı, sayfa numaralandırma, etiketleme ve ikonlar
  • BİLGİLENDİRİCİ BİLEŞENLER: Araçlar, ikonlar, ilerleme çubukları, bildiriler, mesaj kutuları, yardımcı pencereler
  • KONTEYNERLER: Akordeon

Bazen içeriği göstermek, birkaç elementin bir arada kullanımını gerektirmektedir. Böyle durumlarda bazı unsurlardan vazgeçmemiz gerekebilir. Size alan açarak fayda sağlayan bazı elementler, kullanıcı açısından zihinsel olarak biraz zorlayıcı olabilir. Örneğin bir açılır menü içerisinde neler olduğunu ya da kullandığınız elementin ne olduğunu tahmin etmesi gerekebilir.

Kullanıcı Arayüz Tasarımındaki En İyi Uygulamalar:

Her şey kullanıcılarınızı tanımakla başlar.

Onların amaçlarını, becerilerini, tercih ve eğilimlerini anlamanız gerekmektedir. Kullanıcılarınızı tanıdıktan sonra, arayüz tasarımında aşağıdakileri uyguladığınızdan emin olmalısınız:

arayuz

Arayüzü basit tutun. En iyi arayüzler kullanıcı için neredeyse görünmez gibidir. Kullanıcı, gereksiz elementlerden kaçınır, mesaj ve isimlendirme dili çok nettir.


tutarli arayuz

Temel arayüz elementlerini kullanın ve tutarlı olun. Arayüzünüzde temel elementleri kullanırsanız kullanıcılar kendilerini daha rahat hisseder ve amaçlarına daha hızlı ve kolay ulaşabilirler. Ayrıca sitenizin etkin olabilmesi için dil, genel site düzeni ve tasarımda belirli kalıplar kullanmanız da önemlidir. Kullanıcı, sitenizde herhangi bir şey yapmayı öğrendiğinde bu becerisini, sitenin diğer bölümleri için de kullanmaya başlayacaktır.


layout

Sitenizin düzeni bir amaca yönelik olsun. Sitenizde yer alan tüm unsurların birbirleriyle olan mekansal ilişkileri ve sayfanızın yapısı önemlidir. Elementlerin dikkatlice yerleşimi önemli bilgileri öne çıkarabilirken, taramayı ve okunabilirliği kolaylaştırabilir.


settings

Renk ve dokuları stratejik olarak kullanın. Renkler, ışık, kontrast ve doku ayarlarını, dikkatleri istediğiniz yere çekmek ya da istediğiniz yerden uzaklaştırmak için avantaj olarak kullanabilirsiniz.


typography

Hiyerarşi ve netlik yaratmak için tipografiyi kullanın. Yazı tiplerini dikkatli seçin. İyi düşünülmüş font tipleri, boyutları ve düzenlemeleri tarama ve okunabilirliği artıracaktır.


iletisim

Sistemin iyi iletişim kurduğundan emin olun. Kullanıcılarınızı yer, aksiyon, durum değişimi ve hatalar konusunda her zaman bilgilendirin. Gerektiğinde durum bildirmek için kullanacağınız çeşitli arayüz elementleri ile, kullanıcıların bir sonraki adımda hayal kırıklığı yaşamalarını engelleyecektir.


varsayim

Varsayımları düşünün. İnsanların sitenizi ziyaret etme amacını tahmin ederek, kullanıcı üzerindeki sorumlulukları azaltacak varsayımlar elde edebilirsiniz. Özellikle tasarımı şekillendirme aşamasında bu size, bazı alanların önceden seçilip doldurulabilmesi gibi önemli avantajlar sağlayacaktır.


Referanslar:

Jesse James Garrett’s The Elements of User Experience: User-Centered Design for the Web and Beyond (2nd Edition)

Peter Morville and Louis Rosenfeld’s Information Architecture for the World Wide Web: Designing Large-Scale Web Sites

10 Interface Design Fundamentals

Effective Visual Communication for Graphical User Interfaces

Using Light, Color, and Contrast Effectively in UI Design

Write a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir