Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Uzmanı Nasıl Olunur? (10 Adımlık Rehber)

seo uzmanı

SEO uzmanı olup web sitenize gelen trafiği arttırmak ve daha fazla gelir getirecek anahtar kelimelerde üst sıralarda çıkmak mı istiyorsunuz? O zaman Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve SEO Uzmanlığı ile ilgili neredeyse her şeyi öğrenmeniz gerekiyor.

SEO konusunda bilgi sahip olmak sadece SEO alanında çalışanlara fayda sağlamıyor. Kendi başına trafiğini artırmak isteyen herkes, SEO konusunda kendini geliştirebilir – ya da geliştirmelidir.

Çok uzun zamandır SEO yapan biri olarak, bu alanda kendini geliştirmek ve web sitesine gelen trafiği artırmak isteyenler için önemli adımlardan söz etmek istiyorum.

Ama öncesinde, bu konu neden SEO profesyonellerinin ötesine geçerek hemen herkesi ilgilendiren devasa bir alana dönüştü? Biraz bundan bahsedelim.


Neden herkes SEO uzmanı olmalı?

Size başarıya götürecek adımlara geçmeden önce “SEO uzmanı” ve “SEO profesyoneli” arasındaki farkı anlamak önemli.

SEO Uzmanı, arama motorlarının nasıl çalıştığını ve bir web sitesinin sıralamasını yükseltmek için SEO’yu nasıl kullanması gerektiğini bilen kişidir. Adı üstünde, bu konuda uzman olan kişi. Herkes uzman olduğu konudan para kazanmak zorunda değil. 🙃

SEO Profesyoneli ise danışmanlık vererek, SEO hizmetleri sunarak ya da proje bazında müşteri alarak SEO’yu meslek olarak icra eder. Yani bu işten para kazanır. 💰

Bu farkı vurguluyorum. Çünkü SEO uzmanı olmak için SEO’yu meslek olarak icra etmenize gerek olmadığının altını iyice çizmek istiyorum. Bu işi meslek olarak sahiplenip profesyonele dökmek istemeseniz bile SEO yeteneğinizi geliştirmenizin size birçok faydası var.

Peki, neymiş bunlar? Öyle boşa konuşmayalım. Bu faydalara bir bakalım.


SEO Uzmanı Olmanın Avantajları

business Sıralamanızı ve sitenize gelen trafiği artırın: SEO uzmanı olmak isteyen kişilerin çoğunlukta istedikleri yöntemdir.

Web sitenizi arama motorlarının gözünde en iyi hale getirmeyi biliyorsanız, online para kazanmak ya da başarılı bir online iş kurmak için şansınız artar. Çünkü arama sonuçlarında sıralamanızı ve arama motorundan gelen trafiğinizi artırabilirsiniz. Böylece kazancınız da artar. Kazan – kazan durumu.

business SEO ajanslarına daha az bağımlı olun: Bir SEO ajansı blogunda bunu okumayı beklemediğinizi biliyorum ama bunlar gerçekler. 😉 Eğer SEO alanında bilgi sahibiyseniz kendi işinizi yardıma ihtiyaç duymadan büyütebilirsiniz.

business Masraflarınızı azaltın: Eğer solo girişimci ya da bloggersanız, kendi başınıza SEO yaptığınız zaman SEO danışanıyla çalışmaktan daha fazla para biriktirebilirsiniz.

business SEO için kimi işe alacağınız gibi konularda doğru karar verin: SEO nedir, nasıl yapılır biliyorsanız bu konuda sizin için çalışacak danışmanı ya da şirketi seçmek daha kolay. SEO firmalarının paketlerinde neler olduğunu ve size tavsiye ettikleri şeylerin web sitenizin daha yüksek sıralamalara ulaşmaya yardım edip etmeyeceğini anlayabilirsiniz.

business Pazarlama yöneticilerine şiddetle tavsiye edilir: Eğer pazarlama yöneticisi olarak çalışıyorsanız, SEO hakkında bilgi sahibi olmak size diğer pazarlama yöneticileri ya da çalışanlar arasında ekstra avantaj sağlayacaktır. Demedi demeyin!

business Hiçbir iş SEO’suz online olarak hayatta kalamaz: SEO artık bir tercih meselesi değil. SEO baz alınarak kurulmayan web sitelerinin bu kadar rekabetçi bir online dünyada hayatta kalmaları imkânsız. SEO’yu nasıl kullanacağını bilmek, web sitenizin ilerki zamanda geleceğinde büyük bir fark yaratacaktır.


10 Adımda SEO Uzmanı Olun

Artık SEO yetenekleriniz geliştirmenin sadece SEO profesyonellerine özgü bir şey olmadığına ikna olduğunuza göre şimdi SEO uzmanı olmanız için en hızlı yola bakabiliriz.


1. Arama Motorunun Çalışma Sistemini Anlayın

SEO hakkında planlar yapmaya başlamadan önce durup bir nefes alın. Çünkü ilk adımda arama motorlarının nasıl çalıştığını ve sıralama faktörlerini anlamanız gerekiyor.

Bu zaten birçok insanın bildiği (ya da bildiğini sandığı) bir şey olabilir ama başa dönüp bilgileri hatırlamakta ve güncellemekte fayda var. Temel kavramları öğrenmek/hatırlamak; daha sonra karmaşık teorilere çalışmak her zaman iyi bir başlangıç.

Aşağıdaki kaynaklar size diğer arama motorlarının çalışma sistemine benzer olan Google arama motorunun nasıl çalıştığını anlamak için yardım edecektir.

gorunurluk Kullanabileceğiniz kaynaklar:


2. Temel Arama Motoru Kavramlarına Hakim Olun

Bu işe tam olarak girişmeden önce sadece SEO hakkındaki genel prensipleri değil arama motoru pazarlama ve dijital pazarlama gibi farklı alanlar hakkında da genel bir fikriniz olmalı.

SEO’dan ne beklemeniz gerektiği ve internetteki varlığınızı güçlü kılabilmek için SEO ile beraber ne gibi araçlar kullanabileceğiniz hakkında fikirleriniz netleştirmeniz gerekiyor.

gorunurluk Kullanabileceğiniz kaynaklar:


3. SEO’nun Gerçek Anlamının Farkına Varın

SEO sadece anahtar kelimeler ve linklerden ibaret değil. Gözünüzü korkutmak olmasın ama buz dağının bir de görünmeyen tarafı var! SEO’nun gerçek işlevi, kullanıcılara mükemmel bir deneyim sunmak ve onlara gerçekten istedikleri şeyi vermek. Bunu biliyorsanız şimdiden epey yol kat ettiniz demektir. Tebrikler (:

Sizin amacınız sadece daha fazla arama motorundan gelen tıklamalar değil; amacınız bu tıklamaları sürekli ziyaretçilere ve müşterilere dönüştürmek olmalı.

hata onleme SEO birçok alt bileşenden oluşuyor, bunlardan en önemlileri:

  • Teknik SEO: Tarama ve indeksleme
  • Site İçi SEO: Sayfa ve içerik optimizasyonu
  • Site Dışı SEO: Web sitesi tanıtımı
  • İçerik Optimizasyonu

4. Doğru SEO Eğitimini Seçin

SEO öğrenmeye başladığınızda, bir şeyin farkına varacaksınız: SEO hakkında internette çok fazla bilgi ve çok fazla öğrenecek şey var. Bu bolluk kafanızı karıştırabilir.

Eğer bunu hiçbir yardım almadan kendi başınıza yapmaya karar verdiyseniz, okunacak sayısız makale listesi ve denenmesi gereken bir sürü şeyle baş başa kalacaksınız.

Mümkün oldukça azimli olmanız gerek (:

Kendi adıma bu yolla SEO öğrenmeye çalışmak yıllarımı aldı. Şu an erişebileceğimiz çok fazla kaynak var ama o zamanlarda SEO eğitimleri ya da faydalanacak çok fazla kaynak yoktu. Dışarıdan her ne kadar makale okuduysam okuduğumu bilgi saymadım. Aynı zamanda tüm bilgileri kendi tarafımda doğrulayarak ilerledim. Bunun nedeni ise şu: en ufak hata büyük zararlara yol açabilir.

Ancak şimdi her şey değişti. Aşağıya sizin için faydalı kaynaklar bırakıyorum.  

gorunurluk Kullanabileceğiniz kaynaklar:

  • The Complete SEO Course: Burada SEO hakkında öğrenmeniz gereken her şey var. Bu kursta temel ve daha ileri seviyede SEO konseptleriyle karşılaşacaksınız. Bu kursu online olarak ya da kurs materyallerinin PDF’ini indirerek kendi istediğiniz hızda öğrenebilirsiniz.
  • Google Digital Garage: Google, dijital pazarlama ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi içeren birçok kurs sunuyor. SEO’nun ayrıntılı kısımlarına inmeseler de eğer online pazarlama hakkında bilgi edinmek istiyorsanız güzel bir kaynak.
  • MOZ SEO Course: MOZ, sunduğu kaynaklarıyla meşhur bir şirket. SEO’nun temel kavramlarını sundukları bir SEO kurs da başlattılar. Baştan sona her şeyi kapsamasa da yeni başlayanlar için güzel bir başlangıç olabilir.
  • SEO Guide: Google’dan başka bir kılavuz daha. Bu kılavuz, SEO’yu Google perspektifinden ele alıyor. Bu da SEO için neyin daha iyi çalışacağını öğrenmekten ziyade, Google SEO hakkında ne öğrenmenizi istiyorsa onu öğrenmeniz anlamına geliyor. Fakat yine de birkaç saat ayırıp ana hatlar üzerinden gidebilirsiniz, üzerinde düşünülmeye değer bazı iyi tavsiyeler var.

5. SEO Gelişmeleri Takip Edin

SEO, statik bir disiplin değil. SEO’nun kuralları ve algoritmaları sürekli değişiyor. Sadece Google sıralama algoritmalarında senede 250’den fazla değişiklik yapıyor. İyi SEO uzmanları gelişmelerden haberdar olmalı ve kendi SEO kampanyalarını bu değişimlere göre yapmalı.

Gelişmelerden haberdar olmanın en iyi yolu: SEO gelişmelerini çok geç olmadan öğrenebilmek için takip edebileceğiniz güvenirliliği kanıtlanmış tarafımca Sıralama Faktörleri sayfasını takip etmeniz olacaktır. Burada her zaman uygulama ve A/B testlerinden sonra elde ettiğim tüm doneleri paylaşıyorum.

gorunurluk Kullanabileceğiniz kaynaklar:

  • Search Engine Journal: Bütün SEO uzmanları tarafından takip edilmesi gereken site. SEO alanındaki her şey hakkında günlük haberler paylaşıyorlar. Bana sorarsanız bu haber sitesi, bizim alanımızdaki en değerli ve faydalı SEO haber sitesi.
  • Search Engine Land: SEO alanındaki en eski sitelerden biri. Önceden Danny Sullivan’a aitti, adam şimdi Google için çalışıyor.
  • Google Blog: Yakın zamanlarda Google, Google ürünleri hakkındaki haberleri paylaşmak için blog yazmaya başladı. Ara sıra Google aramalarıyla ilgili haberleri de paylaşıyorlar.
  • Google Webmasters Blog: Resmi web yöneticisi blogu. Aramalarla ilgili son gelişmelerden haberdar olmak için takip edebilirsiniz.
  • Fixsem: Bizim SEO blogumuz. Sürekli yeni konularda SEO’yu etkili bir şekilde kullanabilmeniz için Sıralama Faktörleri için etkili, kritik ,önemli faktörler şeklinde gruplandırılarak sizler için kaynakları sürekli güncelliyoruz.

6. Doğru SEO Araçlarını Seçin

Gerçek şu ki SEO’yu tek başına yapamazsınız. Almanız gereken çok fazla karar ve anlamanız gereken çok fazla bilgi var. Eğer her şeyi kendiniz yapmaya çalışırsanız değerli vaktinizi size daha iyi sonuçlar verecek şeyler yapmak yerine rakamları analiz etmekle harcamış olursunuz.

tiklama Bunun için SEO araçlarını kullanmanız şarttır.

Şu da bir gerçek ki SEO araçları için para ödeyeceksiniz. Ama uzun vadede iyi bir SEO aracına aylık ödediğinizden daha fazla kazanacaksınız.

gorunurluk Kullanabileceğiniz Araçlar:

  • Google Webmaster Tools (Ücretsiz): Google web yöneticileri araçları SEO için en faydalı araçlardan biri. Kendi web sitenizle ilgili birçok bilgi veriyor ve bedava. Daha ne olsun!
  • Google Analytics (Ücretsiz): Google’dan bir ücretsiz araç daha. Google Analitik ile trafiğinizi ve kullanıcılarınızın sitenizde nasıl hareket ettiği hakkında birçok bilgi edinebilirsiniz. Bu araçta analiz etmek için birçok rapor ve metrik var.
  • SEMRUSH (Ücretli): Bedava değil ama SEO, PPC kampanyaları, rekabet analizi, anahtar kelime bulma, link inşası, sosyal medya takibi ve daha birçok şey için kullanabilirsiniz. Sıklıkla yeni özellikler ile yenileniyor ve SEO için yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biri.
  • Ahrefs (Ücretli): SEMRUSH’a alternatif. Aylık abonelikle kullanabiliyorsunuz ve SEO alanındaki en saygın ve güvenilir araçlardan biri. 7 günlük deneme paketiyle almadan önce test edebilirsiniz.
  • Yandex Metrica: Yandex Metrica Limitsiz kullanımında veri depolama süresi ve veri trafiği için hiçbir sınırlama yoktur. Site başına 100 adet hedef tanımlayabilir, e-ticaret verilerini tıklama haritası ve form analizi edebilir ve sitedeki her türlü eylemi takip edebilirsiniz.

7. SEO’yu Uygulayın- Teoride Kalmayın

SEO sadece teorilerden ibaret değil. İşin bir de pratik kısmı var. SEO hakkında teorik bilgileri öğrenmenin sonucu, sizin web sitenizde öğrendiklerinizi uygulayıp web sitenizi geliştirebileceğiniz ve arama motorlarından gelen tıklanma sayısını artırmak olmalı.

Ancak problem şu ki, her web sitesi farklı ve bir web sitesi için çalışan bir şey diğerleri için en iyi çözüm olmayabilir. İşte tam olarak bu yüzden, sadece teorik kalmamak ve SEO’nun uygulamasını bilmek gerekiyor.

SEO kampanyalarında başarılı insanlar hakkında yazılan vaka analizlerini okumak, kullanabileceğiniz yeni fikirler edinmek ve SEO’nuzu doğru yapabilmek için gerekli ilhamı almak için harika bir yoldur.


8. SEO Uzmanlığınızı Gösterin

Çekinmeyin (:

Derler ki bir şeyi öğrenmenin en iyi yolu onu başkalarına açıklamaya çalışmaktır. Bu SEO için de geçerli.

SEO hakkında yazmaya başladığımda birçok şey öğrendim ve SEO yeteneklerimi önemli ölçüde geliştirdim.

Benim tavsiyem SEO blogu ya da kişisel blog yazmanız ve SEO deneyiminizi başkalarıyla paylaşmanız.

Zaman geçtikçe bilgi paylaşmanın öğrenmek için harika bir yol olduğunu keşfedeceksiniz. Aynı zamanda başkalarına yardım etmeyi de deneyimlemiş olacaksınız. Bu çok tatmin edici bir deneyim. SEO forumlarında takılıp insanların sorunlarını takip edin ve ne kadar yardımcı olabiliyorsunuz onu ölçümleyin. Bilmediğiniz bir sorunun cevabını bir başkası nasıl verecek takip edin 🙂 En güncel fikirler sormadan başkaları tarafından gelecektir.


9. Sabredin

Ne demişler, “Sabreden derviş muradına ermiş.”

SEO hakkında konuşurken “sabır” kelimesinden bahsetmemek mümkün değil. SEO çalışmalarınızın meyve vermesi için zaman gerekiyor. Bu yüzden hızlıca bir tatmine ya da sonuca ulaşmayacağınızı bilin. Dost acı söyler.

SEO, trafiğinizi arttırmak için en hızlı yol değil. Eğer hızlı sonuç istiyorsanız PPC kampanyalarını kullanabilirsiniz. SEO size yıllarca 7/24 trafik sağlayacak sağlam bir temel oluşturarak uzun vadeli sürdürülebilir bir iş imkanı yaratır.

Sitenizde SEO ile ilgili bir değişim yapmadan önce, bir süre sıralamanızı ve trafiğinizi takip edin ve daha ileri kararlar almadan önce kendinize biraz zaman verin.


10. Bilinen SEO Uzmanlarını Örnek Alın

Sonuncu ama bir o kadar da önemli olarak, SEO uzmanı olma yolunda birçok zorlukla karşılaşacaksınız. Hayal kırıklığına uğradığınız, yorulduğunuz ve vazgeçmeye çok hazır olduğunuz zamanlar olacak.

Endişelenmeyin, bu çok normal. Eğer başka insanların hikayelerini okursanız, hiçbirinin şu anki hallerine şanslı oldukları için gelmediklerini anlarsınız. Onların başarısı, çok çalışma ve saatlerce test etme ve SEO hakkında okumanın sonucu.

Onların hikayelerini okuyun ve SEO uygulamalarını deneyin. Bazen bazı şeyleri geleneksel SEO’lardan farklı yaptıklarını görebilirsiniz. Onların en büyük farkı, yeni şeyler denemek ve kaybetmekten korkmadan SEO ile deneyler yapmaya cesaret etmiş olmalarıdır.

Neil Patel: Alanda en çok saygı duyulan SEO uzmanlarından biri. Sadece blogunu okumayın. Yaptığı şeyleri ve içerik optimizasyonu kullanmada nasıl başarılı olduğunu analiz etmeye gayret edin.

Brain Dean: Link inşası, nam-ı diğer link building uzmanı. Blogu vaka analizleri ve hızlı sonuç alabilmek için kullanabileceğiniz linkleri bulmak için mükemmel bir kaynak.

Eric Enge: Konuşmacı, Stone Temple’in Kurucusu ve CEO’su. Alanda yıllarca deneyimi olan bir SEO uzmanı.

Joost de Valk: En popüşer SEO eklentisi olan Yoast’un kurucusu ve CEO’su.

Rand Fishkin: MOZ’un eş kurucusu, çok iyi bir sunucu ve girişimci.


Sonuç

Web sitesi ya da dijital işlerle ilgili bir şeyler yapan herkes, SEO uzmanı olmalı.

Bu listenin içinde pazarlama yöneticileri, geliştiriciler, ağ yöneticileri, web tasarımcıları, sosyal medya yöneticileri, PPC uzmanları, Melek girişimciler, e-ticaret sahipleri var.

Neden? Çünkü SEO, dijital pazarlama kampanyalarının temelini oluşturuyor. SEO prensipleri sadece arama motorlarında maksimum görülmeyi sağlamakla kalmıyor. Ayrıca web sitenize birçok yoldan yardım ediyor.

SEO uzmanı olmak kolay değil ama zor da değil. Süreç çok fazla okuma, pratik ve testten oluşuyor.

Eğer şimdi başlıyorsanız en iyi yol, bütün bilgileri bir anda alabilmek için bir kurs almanız ; doğru SEO araçlarını kullanmak ve en önemlisi SEO’yu pratik etmeye başlamak.

Arama motorları ve SEO daha uzun süre hayatımızda olacak. Bu sizin işiniz ve kişisel gelişiminize yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biri.

SEO dinamik olarak değişen bir alandır ve en son gelişmelerle kendinizi sürekli güncel tutmanız gerekir. Bu gereklidir, çünkü Google her zaman yeni güncellemeler çıkarıyor. Bu güncellemeleri kaçırırsanız, web siteniz etkilenebilir ve trafik kaybı yaşayabilirsiniz

 Sıralama Faktörleri arasında Google’ın mobil optimizasyon, site hızı ve (UXkullanıcı deneyimine giderek daha fazla dikkat ettiğini öncelikli olarak bilmeliyiz.

Öncelikli Önerilerim “Bir Projeye Başlamadan Önce Kendinize Mutlaka Sormanız Gereken Sorular!”

  • Google neden web sitemi diğer sitelerin üstüne yerleştirmeli?
  • Siteniz diğer rakip sitelerden dahamı iyi, kullanıcılar için sitemi daha değerli kılan nedir?
  • Kullanıcıları siteme rakip alternatifler karşısında tercih etmesi için farkınız nedir?
  • Kullanıcı amacına doğru bir şekilde hizmet ediyor mu?
  • Sitemi ziyaret eden  insanlar memnun kalıyor mu ?

Yazar: irfan akmehmet

İrfan Akmehmet, SEO Projeleri için 200'den fazla şirket ile çalışmıştır. İrfan Akmehmet, SEO Projelerinin organik görünürlüğünü artırmak için Teknik SEO, UX, İçerik Pazarlama ve Kodlama stratejilerini kullanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir