Çok Önemli Olmayan 10 SEO Başarı Faktörü

seo başarı faktörü

Gerçeklere uymayan, önemsiz ve miadını doldurmuş SEO önerilerimi sıralayacağım bu yazımda.

Birazdan karşılaşacağınız önemsiz SEO başarı faktörlerini gönül rahatlığıyla göz ardı edebilirsiniz. Çünkü bu listedeki faktörlerden bazılarının size yarardan çok zararı dokunabilir.

Hadi, başlayalım ✌🏽


1. Google Analytics Kullanmak

Bazı insanlar efsanelere inanmayı seçiyor. Mesela, Google Analytics kullanarak sitenizi arama sonuçlarında üst sıralarda taşıyabileceğiniz gibi.

Ya da Google Analytics hesabınızdaki etkileşim metriklerinin arama sıralamanızı etkileyeceği de bu efsanelerden biri.

Gerçek şu ki: İkisi de doğru değil. 😅

Evet, gidişatı analiz etmek çok önemli ama özellikle Google Analytics kullanmak zorunda değilsiniz. Piwik, Adobe Analytics veya başka bir analiz çözümünü kullanabilirsiniz.

Google, Google Analytics’teki verileri sıralama amacıyla kullanmadıklarını ve daha doğrusu ihtiyaç duydukları verileri almak için başka birçok yere sahip olduklarını açık açık söyledi. Böyle küçük çabalara ihtiyaçları yok 🙃


2. Domain Geçerlilik Süresi

Google Patent’in eski versiyonuna göre, domain geçerlilik süresi, spam siteleri meşru sitelerden ayırt etmeye yardımcı oluyor. Bu patentin sebebi, spam sitelerin bir seferde bir yıldan fazla süre için kaydedilmiyor olması. Oldukça basit!

Domain geçerlilik süresi, bir sıralama faktörü olabilir. Kabul ediyorum. Ama gerçekten çok küçük bir etkisi var. Moz’un 2015 Sıralama Faktörleri, domain geçerlilik süresi ve sıralamalar arasında 0,04 korelasyon olduğunu ortaya koydu.

Dahası, Google’ın kendisi de şirket sahiplerini bu konuda endişelenmemeleri için teşvik etti.

hata onlemeBununla birlikte eğer alan adınızı bir süre tutmayı planlıyorsanız, uzun süreli satın almak çok iyi bir fikir. Yanlışlıkla alan adınızın süresi dolarsa, sıkıntı yaşayabilirsiniz.


3. Google Adsense

Google Adsense kullanmanın sıralamanızı yükselteceğine dair sarsılması güç bir efsane var.

Bu doğru değil. Birazcık bile! 😜

tutarli Tam tersine, Adsense olsun olmasın çok fazla reklam sıralamanıza zarar verebilir. Sıralamalar ile reklam alanı arasında hafif bir negatif korelasyon görmek sizi şaşırtmasın. Google, geçtiğimiz yıllarda Instrusive Interstitial güncellemesinin yanı sıra çok fazla reklam içeren siteleri sıralamada aşağı indiren bir algoritması olduğunu duyurmuştu.


4. Anahtar Kelime Yoğunluğu

Bunu önemsiz faktörlere eklemek biraz zor. Çünkü sıralama için içeriğinize onunla alakalı kelimeler, ifadeler ve konular kullanmanız gerekir.

Bunu aklımızdan çıkarmayalım ama anahtar kelime yoğunluğuna odaklanmak, en iyi sonuçları garanti etmez. Kullanıcıya odaklanmak daha doğru olacaktir!

Anahtar kelimeleri gelişigüzel kullanmak yerine, içeriği optimize etmenin çok daha etkili yollarını bulmalısınız.

Aslında son zamanlardaki sıralama faktörü araştırmaları gösteriyor ki anahtar kelime yoğunluğunun sıralamanız için çok az önemi var ya da hiç önemi yok. 

Optimizasyonun etkili yolları:

  • Anahtar kelimeleri ve varyasyonları başlık, URL, header, metin veya resim gibi önemli alanlara ekleyin.
  • Eş anlamlı sözcükleri ya da yakın anlamlı varyasyonları kullanın.
  • Alakalı soruyu ve arama ifadelerini içeriğinize dahil edin.
  • Anlam olarak alakalı içerik için konuyu detaylıca ele alın.

gorunurluk Kaynak önerisi:


5. W3C Onayı

W3C onayının arama sıralamasındaki önemiyle ilgili söylentiler, muhtemelen web geliştirici firmaların geçerli HTML kod sözü vermesiyle başladı.

Doğrusu Google’un kendisi de dahil olmak üzere birçok web sitesinin, birden fazla onay hatası var.

En önemli şey ise Google ve web tarayıcılarının sayfayı doğru bir şekilde gösterip göstermemesi. Eğer daha da önemli bir şeye odaklanmak istiyorsanız, URL’lerinizi Google’un Fetch ve Render araçlarıyla kullanın.

Ve eğer W3C standartlarıyla ilgilenmek istiyorsanız, ulaşılabilirlik standartlarına odaklanmanız çok daha yararlı olacaktır.

gorunurluk Kaynak önerisi:


6. Çoklu H1 Etiketleri

SEO, çoğunlukla W3C onayı gibi, uygun başlık yapısına da takıntılı hale gelebilir. Her sayfa için bir ama sadece bir tane H1 başlık etiketi kullanmanız gerekiyor. Ve bu kural asla kırılamaz.

Sadece, bu pek de fark etmiyor.

Deneme yolu ile bulunan ve daha önemli olan şey, bir tür başlık gibi görünen açık ve büyük bir metne sahip olmadığınız. Moz bunu deneme yoluyla keşfetti ve hala geçerliliğini koruyor.

gorunurluk Kaynak önerisi:


7. SEO Site Kaydı

Ekonomik SEO hizmeti almaya çalışırken ihtiyacınız olan özellikleri gözden çıkarmadığınızdan emin olun. SEO site kaydı bunlardan biri.

Bu geçmişte sitenizi için farklı arama motorlarına tanıtmak için popüler bir hizmetti ama artık değersiz.

Yeni bir siteniz varsa, Google veya diğer arama motorlarına haber vermek iyi bir fikir ama bunu yapmanın daha iyi yolları da var.

Web siteleri, iş, dijital içerik ve daha fazlası dahil olmak üzere bütün arama listeleri için, Google birçok yol sunuyor: Get Your Content on Google


8. Özel IP

Başka bir eski SEO efsanesi, büyük olasılıkla müşterisine daha fazla fiyata web hosting’i satmaya çalışan firmalar tarafından yayıldı.

Google, spam web siteleriyle dolu bir web sunucusu bulduğunda bu ciddi bir sorundu. Bu durumda, aynı sunucudaki aynı IP’yi kullanan diğer siteler şüpheli görünebilirdi. Böyle bir durumda olduğunuzdan şüphe ediyorsanız (genellikle değildir) en basit çözüm daha bildik bir barındırma sağlayıcısı bulmaktır.

Bazı uç durumlarda sitenizi özel bir IP ile barındırmanın eskiden avantajları olsa da bugün birçok barındırma şirketi özel IP’yi bir seçenek olarak bile sunmuyor.

gorunurluk Kaynak önerisi:


9. Meta Anahtar Kelimeler

Google keywords meta anahtar kelimelerini sıralama için kullanmıyor.

Üzgünüm 👽


10. Sihirli .edu and .gov Backlinkleri

Hadi net olalım: .edu ve .gov alanlarından alınan linkler özellikle hedeflenmiş, alakalı ve yüksek otoritelerse fantastik olabilir. Yıllarca SEO’cular, bulunmaz Hint kumaşıymış gibi .edu ve .gov backlinklerinin peşinde koştular.

Efsaneye göre .edu ve .gov linkleri otomatik olarak daha çok ağırlık taşıyacak ya da onlar güvenilir tohum sitelere daha yakın oldukları için daha çok güvenilir otoriteleri olacaktır.

business Ne yazık ki ne bulgular ne de veriler bu iddiaları destekliyor.

Evet, .edu ve .gov linklerinin bir değeri var ve onların üzerinde tamamen başarılı backlink stratejileri geliştirebilirsiniz. Ama Google, bunların çok da özel olmadıklarını açıkladı.

Veriler da bunu kanıtlar nitelikte. Moz, Ahrefs ve SearchMetrics’tan alınan veriler kullanılarak yapılan korelasyon çalışmalarının hepsi gösteriyor ki .edu ve .gov backlinklerinin toplam sayıları sıralamalarla ilişkiliyken bütün backlinklerin toplam sayısından daha zayıf bir korelasyonları var.

Hem .edu hem de .gov linkleri aynı zamanda kötü de olabilir. Aslında birçok web yöneticisi, burs linki oluşturma uygulamalarını kötüye kullanılmasının ardından Google’dan “Doğal Olmayan Bağlantı” uyarıları aldığını bildiriyor.

Başka bir açıdan, .edu ve .gov linkleri sıralamanız için yardımcı olabilirler ama onlarla ilgili özel olan hiçbir şey yok. Eğer yapabiliyorsanız bu backlinklerle websitenizi destekleyebilirsiniz.

Yazar: irfan akmehmet

İrfan Akmehmet, SEO Projeleri için 200'den fazla şirket ile çalışmıştır. İrfan Akmehmet, SEO Projelerinin organik görünürlüğünü artırmak için Teknik SEO, UX, İçerik Pazarlama ve Kodlama stratejilerini kullanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir