Görsel Tasarım Temelleri

gorsel tasarim

Görsel Tasarım; sitenin estetiğini ortaya çıkaran imajlar, renkler, fontlar ve diğer elementlerin stratejik bir şekilde uygulanma biçimiyle ilgilenmektedir.

İyi bir görsel tasarım, sitenin içeriği ve fonksiyonunu destekleyici nitelikte olmalı, kullanıcılar için markanın güven verici ve ilgi çekici olma özelliklerini öne çıkarmalıdır.

Görsel Tasarımın Temel Elementleri:

Görsel tasarım, aşağıdaki temel elementlerin birleşiminden oluşmaktadır:

cizgi

İki noktayı birleştirmek, grafik ve dokular oluşturmak ya da alanları bölmek için kullanılan; düz, uzun, geniş ya da belirli bir yönde kullanılan tüm çizgiler.


sekil

Tanımlı alanlar olan şekiller. Grafik Tasarımcılar bir alanı tanımlamak için farklı değer, renk ve dokularda çizgiler kullanırlar. Her obje şekillerden oluşmaktadır.


renk paleti

Parçaları birbirinden ayırmak, derinlik yaratmak ve öne çıkarmak ya da bilgiyi düzenlemek için kullanılan renk paletleri seçimleri ve kombinasyonları. Renk teorisi, kullanıcıların psikolojik olarak nasıl etkilendiklerini denetlemektedir.


texture

Yüzeylerin nasıl hissettirdiği ya da algılandığıyla ilgilenen dokular. Bir elementin tekrarlanmasıyla dokular oluşur ve desenler şekillenir. Dokular, stratejik olarak dikkat çekmek ya da ilgiyi başka yöne çekmek için kullanılabilmektedir.


tipografi

Font seçimleri, boyutları, düzeni, rengi ve espaslarıyla ilgilenen tipografi.


form

Hacim ve kütleyi tanımlayan ve üç boyutlu objeleri ilgilendiren form. Form, iki ya da daha fazla şeklin birleşiminden oluşabileceği gibi farklı tonlar, dokular ve renklerle de geliştirilebilir.

Görsel Tasarım Yaratımındaki Prensipler:

Başarılı bir görsel tasarımda; aşağıda sıralanan prensipler, yukarıdaki elementlerle anlamlı ve etkin bir biçimde bir araya getirilmelidir.

Temel elementleri uygulamaya çalışırken, aşağıdakileri göz önünde bulundurmalısınız:

  • Sayfadaki tüm elementler, görsel ve kavramsal olarak bir bütünlük içerisinde olmalıdır. Görsel tasarım; genel tasarımın donuk ya da sıkıcı olmaması için bütünlük ve çeşitlilik arasındaki dengeyi sağlayabilmelidir.
  • Görsel tasarımda Gestalt; kullanıcıların tüm tasarımı, bireysel elementleriyle algılamalarına yardımcı olmaktadır. Eğer tasarım elementleri doğru yerleştirilmişse, bir bütün olarak tasarım, Gestalt Teorisi ile uyumlu olacaktır.
  • Alex White’ın, The Elements of Graphic Design kitabında ‘bir şeyin içine yerleştirildiği alan’ olarak tanımlanan boşluk. Tasarımda boşlukların doğru kullanımı, kirliliği azaltarak okunabilirliği artırmakta ve/ya da illüzyon yaratabilmektedir. Beyaz boşluklar, tasarım stratejinizin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.
  • Parçalar arasındaki önem farkını gösteren hiyerarşi. Tasarımcılar hiyerarşiyi genellikle farklı font boyutları, renkleri ve sayfadaki font yerleşimleriyle vurgulamaktadırlar. Genellikle en üstte duran parçalar, en önemli yerler olarak algılanmaktadır.
  • Denge, dağılımın eşit olduğu algısını yaratmaktadır. Denge, her zaman ortada bir simetri olması gerektiğini göstermez.
  • Kontrast ile belirli parçaların; boyut, renk, yön ve diğer özellikleriyle öne çıkmaları sağlanmaktadır.
  • Ölçek, farklı boyutların çeşitliliğini tanımlamaktadır; parçaların birbirleriyle olan ilişkilerini göstermek için önem derecesi ve derinlik unsurlarını ortaya çıkarır.
  • Hakimiyet, hangi elementlerin ana, hangilerinin ara elementler olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bu çoğunlukla boyut, renk ve şekiller üzerindeki ölçek ve kontrast ayarları ile sağlanmaktadır.
  • Benzerlik, direk kopyalama yapmadan tasarım içerisinde sürekliliği sağlamaktır. Benzerlik prensibi ile bir arayüzde bulunan parçaların bütün halinde çalışması ve kullanıcıların, arayüzü daha hızlı öğrenmeleri sağlanmış olur.

Örneklerle Birlikte Tüm Unsurların Kullanımı:

Tasarım prensiplerini temel elementlerle bir arada kullanmak başlangıçta biraz karmaşık gelebilir ama bir sayfa ya da konsepti bir araya getirmeye başladığınızda kolay olduğunu göreceksiniz.

Aşağıdaki görselde, bazı prensiplerin uygulandığı bir ana sayfa örneğini görebilirsiniz:

gorsel tasarim
  • Logodaki ‘stop’ kelimesini öne çıkarmak için uygulanan renk kontrastı
  • Metin boyut ve boşluklarının yaratmış olduğu hiyerarşi
  • Öne çıkan görselin, alttaki küçük görseller üzerinde oluşturduğu hakimiyet
  • Sayfanın nefes alabilmesi için bölümler arasında ve metinler etrafında kullanılan beyaz boşluklar
  • Üzerindeki elementlerin öne çıkmasını sağlayan dokulu arka plan
  • Ölçeği gösteren harita
  • Bölümleri birbirinden ayıran çizgiler
  • Butonları yaratmak için kullanılan şekiller

Ek Bilgi:

Alex White’s The Elements of Graphic Design (2nd Edition)

Jim Krause’s Design Basics Index

Poppy Evans and Mark Thomas’ Exploring the Elements of Design

UX Design Defined

Elements and Principles of Visual Design

Visual Design and Usability Yellow Brick Road 

Jesse James Garrett’s The Elements of User Experience: User-Centered Design for the Web and Beyond (2nd Edition)

Yazar: irfan akmehmet

İrfan Akmehmet, SEO Projeleri için 200'den fazla şirket ile çalışmıştır. İrfan Akmehmet, SEO Projelerinin organik görünürlüğünü artırmak için Teknik SEO, UX, İçerik Pazarlama ve Kodlama stratejilerini kullanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir